Bemutatkozás

Maros Megyei Önkormányzat 2005-ben lefektette a Marosvásárhely Metropolisz Övezet Önkormányzati Társulás alapjait. A megyei önkormányzat megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy partnerség alakuljon ki, mely ma 15 helyi önkormányzatot foglal magába: a Maros Megyei Önkormányzatot, Marosvásárhely Megyei Jogú Várost, Nyárádtő várost, valamint Ákosfalva, Dózsa György, Jedd, Kerelőszentpál, Koronka, Maroskeresztúr, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Mezőpanit, Mezőcsávás, Nagyernye és Nyárádkarácson községek önkormányzatait.

A társulás legfőbb célja, hogy azonosítsuk a települések közös érdekeit, valamint közös projekteket dolgozzunk ki a harmonikus regionális fejlődés elérése érdekében. Mindannyian látjuk Marosvásárhely megyei jogú város és a közvetlen közelében található községek közötti fejlettségbeli különbségeket. Szeretnénk együttműködni egy hatékony közszállítás kiépítésében, az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés biztosításában, a hulladékgazdálkodásban, az autósforgalom megkönnyítésében stb. Óriási szereppel bír az, hogy sikerült egy tárgyalóasztalhoz leültetni a helyi önkormányzatok képviselőit, melyek a párbeszéd révén tudomást szereznek a többi községek fejlesztési terveiről miáltal össze tudják azokat hangolni.

A Marosvásárhelyi Metropolisz Övezet Önkormányzati Társulás keretén belül sikerült megteremteni a visszanemtérítendő források elérhetőségének előfeltételét. Projektek alalpján sikerült pénzalapokat megpályázni, melyek segítségével elkészülhetett az Egyesület honlapja, valamint szakmai képzést tudtunk tartani a közigazgatásban dolgozó személyek számára abból a célból, hogy az Európai Uniós integrációnk által előidézett kihívásoknak elege tudjanak tenni. Az Egyesület elsődleges feladatának tekinti a strukturális alapok pénzforrásainak megpályázását, annak érdekében, hogy a metropolisz övezetben kedvező gazdasági - társadalmi környezet alakuljon ki.

 

Dokumentumtár
Fotógaléria
Tirgu Mures Tirgu Mures 2

Tovább a galériához