Karácsonfalva

Polgármesteri hivatal

Cím: Fő utca, 290. szám, 547175, Maros megye
Telefon: 0265-332112, fax: 0265-332113,
e-mail: craciunesti@cjmures.ro
Polgármester: Ferenczi György
Alpolgármester: Szaló Antal

FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS:
A Nyárádkarácson község a Nyárádmente alsó részén fekszik, szomszédos települései : Északon a Marosvásárhelyi közigazgatási területtel, Délen Kóródzsentmárton és Kükülőszéplak közigazgatási területével, Keleten Ákosfalva, Északon pedig Dozsa György községek közigazgatási területeivel szomszédos.
A község területe 4836 hektár, amely 3440 hektár mezőgazdasági terület és 1396 hektár terület más szereppel rendelkezik, felosztásuk a következő:
- dombok és fennsíkok 3200 hektár
- medence 200 hektár
- mező és síkság 1436 hektár
NÉPESSÉG, TÁRSADALMI HELYZET:
Községünk lakosságának száma 4450 fő, mely állandó már 10 éve, ennek 75%-a magyar nemzetiségű, 22%-a róma nemzetiségű, 3%-a pedig román nemzetiségű. A község területén két I-VIII osztályos iskola és öt darab I-IV osztályos iskola létezik. Némely iskola már több mint 150 éves.
A fiatal lakosság többsége Marosvásárhelyen szerzett állást, míg a lakosság többi része többnyire a mezőgazdasággal foglalkozik, hiszen ez a terület nagyon alkalmas a zöldségtermesztésre.
INFRASZTRUKTURÁLIS ÉS GAZDASÁGI JELLEMZŐK:
Karácsonfalva az E60 európai úttal a 151-es megyei úttal van összekapcsolva. A községhez 8 település tartozik: Fojfalva, Karácsonfalva, Csiba, Szentmiklos, Somosd, Hagymásbodon, Fintaháza és Kisteremi. Ezen falvak 1450 lakást foglalnak magukban, melyek földgáz , villanyhállózattal és egyéb komunikációs hálozatokkal is rendelkeznek.
A fent említett iskolákon kívül a települések még óvodákkal, templomokkal és négy település még kultúrotthonokkal is rendelkezik.
FEJLESZTÉSI PRIORITÁSOK:
- az ivóvíz hálózat és szenyvízcsatorna kiépítése
- a települések úthálozatának modernizálása
- új munkahelyek létesítése
- a turizmus fejlesztése
- egy szigórubb köznyezetvédelem kialakítása

Helyi tanács

Szaló Antal

Nagy Zoltán

Henter György

Sárkány Sámuel

Nagy István

Székely József

Bodó Károly-Gyula

Troznai Sándor

Imreh Márton

Krika Imre

Kerekes László

Veress Ladislau

Bocsárdi Mihaly-Jenő

Dokumentumtár
Fotógaléria
Tirgu Mures Tirgu Mures 2

Tovább a galériához