Mezőcsávás

Polgármesteri Hivatal

Cím: 547140 Mezőcsávás, Főút 204 sz., Maros megye
Telefon: 0265 - 324 164 fax: 0265 - 324 112
E-mail: ceuasu@cjmures.ro, primar@ceuasudecampie.ro
Honlap: www.ceuasudecampie.ro


Polgármester: Szabó József Levente

Alpolgármester: Feier Dumitru

Földrajzi elhelyezkedés
A község Marosvásárhelytől 14 km-re, a DN15-ös országút mellett, a Szabad patak partján terül el. Szomszédos települései: Csittszentiván, Marossárpatak, Balla, Mezőrücs, Bánd, Madaras. A községhez nyolc falu tartozik: Mezőcsávás - községközpont -, Mezőszabad, Galambod, Mezőfele, Mezőménes, Mezőkölpeny, Szabéd, Bazéd.

Népesség, társadalmi helyzet
Mezőcsávás községnek 5.419 lakosa van, melyből 2.222 román, 2.675 magyar és 519 roma nemzetiségű. A településhez 5.492 ha mezőgazdasági és 1.772 erdővel borított terület tartozik. 1990 után megnövekedtek az általános területrendezési tervek, új lakások épültek Mezőszabad helységben. A lakásokat azon családok építették, akik városról falura költöztek. A lakosság nagy része a mezőgazdaságban dolgozik, míg húsz százalékuk ipari alkalmazott vagy Marosvásárhelyen, vagy a községi gazdasági egységeknél. A község területén levő gazdasági egységek fafeldolgozó, pék, cukrász és borászati tevékenységeket folytatnak. Híresek a mezőkölpényi borpincében készült borok.

Infrastrukturális és gazdasági jellemzők
Mezőcsávás községközpont 15 km távolságra helyezkedik el Marosvásárhely megyei jogú várostól. 2000-ben Mezőcsávás, Mezőfele és Mezőszabad helységekbe vezették be az ivóvizet, 2006-ban pedig Szabad helyiségbe. Mind a négy esetben a költségeket PHARE alapokból fedezték, amelyeket a Maros Megyei Tanács pályázata alapján nyertek el. 2006-ban, a 2006/7-es kormányrendeletben meghirdetett pályázat elnyerésével fedezték a galambodi ivóvízhálózat kiépítéséhez szükséges pályázat költségeit.

Az elkövetkezőkben egy, a csatornarendszer kialakításához szükséges, nagymértékű befektetés lebonyolításához írunk pályázatot. Az ivóvízhálózat a község lakosságának ötven, míg a gázszolgáltatás a lakosság 80 százalékához jut el. A község minden településén van egy iskola és egy óvoda, így összesen a községben 8 iskola és 8 óvoda működik. Mivel kevés a gyerek Bazéd, Kölpény, Mezőménes és Mezőfele helységekben, az iskolák és óvodák kevésbé kihasználtak. Községünkben van egy orvosi rendelő, ahol 3 családorvos, 3 asszisztens és egy fogorvos dolgozik, valamint egy gyógyszertár egy gyógyszerész és három gyógyszertári segéd alkalmazottal. Mezőcsáváson állatorvosi rendelő is működik, ahol két állatorvos és egy állatorvos segéd fejti ki tevékenységét.
Mezőfele helységben a lakosok gyékényfonással, míg Galambodban csipkebogyólekvárhoz szükséges nyersanyag feldolgozásával foglalkoznak. Ezeknek a foglalkozásoknak a gyökerei régi hagyományokhoz nyúlnak vissza. Községünkben történelmi emlékművek is vannak, mint például a mezőcsávási református templom haranglábja, vagy a galambodi ortodox templom.

Helyi tanács

Bordás Demeter
Csécs Sándor
Farkas Domokos
Fechete Ioan
Feier Dumitru
Fekete Gyula
György-Nagy Károly
Kovács Mihály
Mailat Marinel
Molnár Sándor-Attila
Nagy Florin
Vas Alexandru
Szilágyi Dezső
Togănel Petru
Zólyomi Antal

Dokumentumtár
Fotógaléria
Tirgu Mures Tirgu Mures 2

Tovább a galériához