Nagyernye

Polgármesteri Hivatal

Cím: Nagyernye, Főút, 439 szám

Telefon: 0265-335208

E-mail: ernei@cjmures.ro

Web: http://primariaernei.ro

Polgármester: Jánosi Ferenc

Alpolgármester: Kádár Ferenc

Földrajzi elhelyezkedés:
A község a Káli patak mentén, mely a Maros bal oldalán ömlik a folyóba, a Marosvásárhely-Régen útvonalon, 10 km-re Marosvásárhelytől helyezkedik el.

Népsség és összetétel:
A községben 5222 lakos van és 1771 gazdaság , a hozzá tartozó terület 3288 ha. Nagyernye községközponthoz 5 település tartozik: Sarombereke, Székelykál, Ikland, Székes, és Erdőszenyel. A községen átvezető nemzeti út DN 15 név alatt van bejegyezve.

Rövid leírás:
Nagyernye közvetlen szomszédai: Marosszentgyörgy, Sáromberke, Csejd és Székes.
A község egyik határát a Maros folyó képezi. Ezen kívül kisebb patakok szelik át, mint a Káli patak, Sóskut patak, Szászpatak, Határpataka. Az évi esőzés átlaga kb. 650ml/négyzetméter, az átlaghőmérséklet 8,7 CD, átlagmagassag 350m.

Rövid történelem:
Régészeti kutatások bizonyítják, hogy a terület lakott volt már a kőkorszak idején. A legfontosabb lelet egy kőtábla a neolitikum idejéből, melyet egy udvaron találtak.
Az település első írásos említése 1332–ből származik a pápai tizedben Ernece néven. Sáromberke első írásos említése 1319-ből származik, Ikland első említése 1566-ból, Székesé 1332-ből, Seke falva néven, Erdőszengyelé 1333-ból, míg Székelykál 1332-ből Kaal néven. A közvélemény Libáncs mezejének ismert területén, 1661-ben Ali pasa táborozott, itt nevezte ki fejedelemmé I. Apaffi Mihályt.

Gazdasági jellemzők:
A lakosság nagyobb része mezőgazdasággal foglalkozik, a főb termesztett növények a kukorica, dohány, burgonya és különböző zöldségek, jellemző a dinnye termesztése. Az állatállomány kb. 809 marha, 1165 juh, 270 kecske, 1554 sertés, 230 ló. A község területén több kis- és középvállalkozás működik a szolgáltatás és kereskedelem terén.

Infrastrukturális jellemzők:
A község 95%-a villamosítva van de nagy szukség lenne a hálózat bővítésére. Székes kivételével a földgáz minden településen be van vezetve. A vízellátás jelenleg saját kutakból történik, Ernyében folyamatban van a vezetékes vízrendszer kiépítése. A további terveink közé tartozik a csatornázás, a községi utak feljavítása, a művelődési otthonok felujítása.

Befektetési lehetőségek:
Az állattartásba való befektetések ajánlatosak a nagy földterületek létezésével indokolva, mikro farmok létrehozása marha, juh, kecske tenyésztésére. A mezőgazdaságban nagy befektetések szükségesek mivel a gépparkok elavultak, szukségessé vált a hatékonyabb gépek beszerzése.
A helyi önkormányzat elsődleges feladata a befektetők vonzása és segítése logisztikai támogatással és konzultálással, az illetékek törvényes keretek közt legalacsonyabb szinten tartása, területek bérbeadása, infrastruktura kiépítése.

Helyi tanács

Márkos Pál
Kádár Francisc
Csiszér Árpád
Siklódi Csongor
Kali Gabriella
Bárdos György-Attila
Molnár Sándor
Sándor Antal
Kádár Barna Zsolt
Bakó Botond-Levente
Nagy Lajos
Kali Rudolf
Balog Csaba Antal 
Orbán Lehel
Máté Barna Zénó

Dokumentumtár
Fotógaléria
Tirgu Mures Tirgu Mures 2

Tovább a galériához