Mezőpanit

Polgármesteri Hivatal

Cím: 547450 Mezőpanit, Főút 191 sz., Maros megye
Telefon: 0265 - 322 112 fax: 0265 - 322 112
E-mail: primaria.panet@gmail.com, panet@cjmures.ro
Honlap: www.mezopanit.ro
Polgármester: Bartha Mihály telefon: 0740 - 086 398
Alpolgármester: Gálfi Sándor telefon: 0740 - 086 390 e-mail: galfis@gmail.com

Földrajzi elhelyezkedés
Panit község a Maros folyó jobb partján terül el. Felszíne változatos, az Erdélyi-Fennsík dombjai elegyednek a Maros folyó völgyének domborza- tával. A községet 5 település alkotja. A községközpont Panit, területi elhe- lyezkedése előnyös, alig 11 km távolságra fekszik Marosvásárhelytől, illet- ve központi, a községet alkotó többi településhez képest: Csittszentiván (6 km), Mezőbergenye (6 km), Mezőkövesd (5 km), Harcó (2 km).


Népesség, társadalmi helyzet


A község 7.230 ha közigazgatási területének lakossága 6.012 fő, mely- ből 3.054 férfi és 2.958 személy nő.


Infrastruktúra


A községet kiszolgáló utak: a DJ125A elnevezésű megyei út, mely Mezőbergenyén keresztül biztosítja az összeköttetést Marosvásárhellyel és a szomszédos Mezőbánd községgel, valamint a DJ135 elnevezésű me- gyei út, mely biztosítja az összeköttetést Marosszentkirály községgel és a Csittszentiván felé vezető DC125-ös községi úttal. A község összes útját aszfaltréteg borítja, a Csittszentiván felé vezető DC125-ös és a Mezőkövesd felé vezető DC135-ös utakat kivéve. A település nem rendelkezik vízvezetékekkel és kanalizálási rendszer- rel.


Gazdasági jellemzők

Panit község lakosai egyaránt tevékenykednek az ipar és mezőgazdaság területein. A településen kevés az ipari jellegű tevékenység, ez főként a községközpontra jellemző, itt működik: a S.C. KELEV TRANS S.R.L. pa- mut szövöde, egy bútor lerakat, és a S.C. THEREZIA PRODCOM S.R.L. tejtermékeket előállító üzem. Nagy befektetések nem voltak a községben, a lakosság nagy része pedig a municípium közelsége miatt Marosvásárhelyen dolgozik.

Fejlesztési prioritások - infrastrukturális fejlesztések (út, vízvezetékek, kanalizálás) - új munkahelyek biztosítása - sportbázis létrehozása - Marosszentkirály községgel közösen (sportcsarnok, úszómedence, stb, melyek több mint 14.000 személyt szolgálnának ki) - nagyteljesítményű tisztító bázis létrehozása Csittszentivánon

Helyi tanács

Bodó Csaba-Iosif
Borbély Attila
Csutak István
Gál Gáspár
Gálfi Sándor
Kelemen Rozália-Melinda
Kovács Attila
Kovács Kinga-Katalin
Mihai Irén
Nagy Árpád
Nagy Balázs
Sămărghițan Virgil
Selyem Levente-Zoltán
Szabó Ernő
Tóth Alexandru

 

Dokumentumtár
Fotógaléria
Tirgu Mures Tirgu Mures 2

Tovább a galériához