Corunca

Primăria Corunca

547367, Nr. 108, Judeţul Mureş

Telefon
: 0265 - 24 31 52; Fax: 0265 – 25 48 27;
E-mail: corunca@orizont.net
Pagină web: în lucru


Primar: Nagy Martin
Viceprimar: Takács Olga
Secretar: Keserii Katalin Gyöngyi
Responsabil Zonă Metropolitană: Voniga Loránd

Corunca până în anul 1968 a funcţionat ca şi comună separată includând şi satul Bozeni. Din anul 1968 satul Corunca şi Bozeni au fost trecuţi la comuna Livezeni şi aşa au funcţionat până în anul 2004.
Dorinţa populaţiei comunei Corunca s-a îndeplinit prin despărţirea satelor Corunca şi Bozeni de comuna Livezeni în iunie, anul 2004, şi formarea unei comune separate ca şi în trecut. Primăria comunei Corunca reînfiinţată s-a instalat provizoriu în clădirea Căminului Cultural.

Amplasare geografică:

Comuna Corunca este situată la sud-est de oraşul Tîrgu-Mureş, la o distanţă de aproximativ 4 km, făcând parte din zona metropolitană a acestuia. Prin satul Corunca trece drumul european E60. De comuna Corunca aparţine şi satul Bozeni, care este situat la 5 km în partea de est a satului Corunca.
Prin satul Corunca curge un pârâu numit Pârâul Vaţman.

Locuitori, situaţia socială:


Numărul populaţiei din comuna Corunca a atins 1795 în anul 2002, la recensământ. În 2007 însă acest număr a atins 2000. 554 de familii sunt de religie reformat, numărul lor ating 1257.
Satul Bozeni aparţine de comuna Corunca, având un număr mic de populaţie, în total 120 de oameni.
Numărul locuitorilor din comună a cunoscut o creştere importanţă după anul 1989, multe familii mutându-se din oraşul zgomotos. Ca urmare a acestui fenomen, au apărut cartiere noi, atrăgând tot mai mult oamenii dornici să se mute din oraş.
Despre împărţirea locuitorilor după vârstă, se poate spune că generaţia tânără este în majoritate, datorită faptului că multe familii tinere au construit case de familie şi s-au mutat în localitatea Corunca. Acest lucru nu se întâmplă din păcate şi în celălat sat component al comunei, în satul Bozeni. Aici, majoritatea locuitorilor sunt oameni în vârstă, tinerii mutându-se într-un număr tot mai mare din sat. Acest fenomen se datorează faptului că amplasarea satului nu este tocmai favorabilă pentru tinerii care sunt nevoiţi să facă naveta zilnic.
Corunca este un sat atractiv şi activ din punct de vedere economic, unde vin cu plăcere investitorii. Datorită acestui fapt s-au format multe locuri de muncă, acest lucru contribuind la creşterea bunăstării locuitorilor, mai ales prin faptul că lucrează pe loc, fără să fie nevoiţi să facă naveta.

Situaţia infrastructurii:

Corunca este situată lângă drumul european E60 spre Sighişoara.
Bozeni se află într-o zonă mai izolată, la 5 km de Corunca, spre direcţia est.

Situaţia infrastructurii:
În comună aproape la fiecare gospodărie are gaz, telefon fix şi cablu tv.
În domeniul apei potabile şi a canalizării se observă o rămânere în urmă, fiindcă numai 300 de metrii de reţea de apă şi canalizare stă la dispoziţia locuitorilor. Acest lucru reprezintă un mare dezavantaj, pentru că, pe zi ce trece creşte gradul de poluare a comunei. Toate astea în curând se vor schimba, deoarece s-a finalizat studiul de fezabilitate a introducerii apei şi a canalizării, consiliul local aşteptând aprobarea finanţărilor necesare pentru a putea demara lucrările.
Au început lucrările pentru construirea a 3 poduri din beton armat în cursul pârâului Vaţman. Acest proiect important a fost finanţat pe de-o parte de statul român, iar pe de altă parte de consiliul local.

Instituţii publice:
În comună funcţionează o grădiniţă şi o şcoală generală, ambele în satul Corunca. Şcoala din satul Bozeni, din cauza numărului mic de elevi, nu funcţionează, copii din acest sat fiind nevoiţi să facă naveta zilnic în satul Corunca.
Ambele localităţi dispun de câte un Cămin Cultural.
În vara anului 2004 au început lucrările pentru construirea unui centru multifuncţional de 3 nivele în centrul satului Corunca, lucrări care s-au terminat în toamna anului 2005. Această clădire oferă loc pentru Primărie, poştă, organizaţia de tineret a comunei, şi se planifică realizarea unui centru modern de informare a cetăţenilor. Centrul multifuncţional mai cuprinde 5 camere de oaspeţi şi o sală multifuncţională.
Pe teritoriul comunei îşi are sediul Universitatea Sapientia, într-o clădire modernă şi frumoasă. În satul Corunca se găseşte un castel construit în secolul al XII-lea de către Tholdalagi Mihály.
Castelul se află în proprietate privată, starea ei este foarte proastă, dar în anii următori o să demareze lucrările de reconstrucţie. Acest lucru o să aducă o contribuţie semnificativă dezvoltării comunei.

Caracterizarea economiei:


Corunca este în primul rând o comună industrială. Datorită amplasării ei geografice, este o localitate atractivă şi activă din punct de vedere economic, unde vin cu plăcere investitorii.
Aproximativ 100 de societăţi comerciale şi-au deschis sediul pe raza comunei Corunca: parcuri auto, fabrică de medicamente, turnătorie, depozite, staţie de comprimare a gazelor naturale, pensiuni turistice, centre logistice, fabrici, toate contribuind în mare măsură la creşterea nivelului puterii economice a comunei Corunca.
În satul Bozeni funcţionează o minicrescătorie de păsări.
Afacerile în domeniul imobiliar au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, din cauza faptului că cererea este foarte mare.
Pe teritoriul localităţii s-au construit şi funcţionează două pensiuni din fonduri Sapard şi se mai află în construcţie câteva, cu scopul de a atrage cât mai mulţi turişti.

Priorităţi de dezvoltare:

Corunca a elaborat planuri de dezvoltare importante în domeniul infrastructurii, educaţiei, culturii şi protecţiei mediului.
În cursul anului 2007 va demara un program important de protecţie a mediului, în urma căreia se va rezolva transportarea şi prelucrarea gunoiului din comunele de pe Valea Nirajului după norme europene.
Tot în cursul anului 2007 se vor finaliza lucrările la 3 poduri din beton armat construite pe cursul pârâului Vaţman.
Lucrările la reţeaua de apă şi canalizare vor începe în anul 2007, şi numai după aceste lucrări se poate trece la modernizarea drumurilor.
Şi în domeniul educaţiei există planuri de dezvoltare, în primul rând se are în vedere construirea unei grădiniţe pentru că vechea clădire în care funcţionează acum va fi retrocedată vechiului proprietar. Şi clădirea şcolii generale va fi renovată.

Consiliul local

Antal Sándor

Barabás Levente

Erdős Balizs Zoltán

Gönczi Adalbert

Keresztesi Zoltán

Macaveiu Victor Mircea

Pap Enikő Erzsébet

Pop Ioan

Suciu Ioan

Takács Olga

Tőkés Gyula Zoltán

Documente
Galerie foto
Tirgu Mures Tirgu Mures 2

Mai departe la galeria foto